Határtalanul – 2018 - 2018. június 20.

A Cecei Általános Iskola és Alapi Tagiskolája a 2017-18-as tanévben is sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériumához és 2.099.500 Ft támogatást nyert el a HAT-17-01-2017-00269 azonosító számú pályázaton. A támogatásból 2018.05.30. és 2018.06.02. között sikeresen valósította meg a „Nyergelj-fordulj” a ’48-as huszárok nyomában Erdélyben című programját. A kirándulási élményekről Johnson Janet Ramóna, Megyesi Mirtill, Pajor Lili és Tolnai Vanda 7. osztályos tanulók számoltak be:

2018. 05. 30-án reggel 6:30-kor indultunk Cecéről a cukrászdától a kirándulásra. Először Alapra mentünk, ahol felvettük az ottani hetedikeseket. A határon Méhkeréknél, Gyula közelében keltünk át. Első állomásunk Nagyszalontán volt, ahol megnéztük a Csonka-tornyot, melyben az Arany János kiállítás kapott helyet. Persze nem maradhatott el, hogy megtekintsük Arany János szülőházát is. A nagyváradi testvériskolánkban 2 órára vártak bennünket. Bemutatták az iskolájukat és az ottani körülményeikről meséltek, majd egy barátságos mérkőzésen mérhette össze tudását a két iskola fiú focicsapata. Az eredmény döntetlen lett. Innen a Várba mentünk, ahol egy kedves magyar régész tartott nekünk idegenvezetést. Alig vártuk, hogy elfoglalhassuk a szállásunkat, vacsoráztunk, majd esti városnézésre indultunk Nagyvárad főterére.

Másnap a Király-hágón keresztül értük el úticélunk első állomását, Körösfőt. Az ottani gyönyörű templomot, és Vasvári Pál emlékére állított kopjafát látogattuk meg, majd egy kis vásárlásra volt lehetőségünk. A következő megálló Kolozsvár volt, ahol a Szent Mihály székesegyházat, a híres Mátyás szobrot és Hunyadi Mátyás szülőházát néztük meg. Tordán lementünk a sóbányába és bejártuk a Tordai-hasadékot. A Nagyenyedre vezető utunk közben megálltunk Torockón, ahonnét festői kilátásunk nyílt a Székelykőre. Feltöltődtünk az ottani forrásvízzel és láttuk, hogy hol mostak régen az asszonyok. Nagyenyeden volt a szállásunk, ott finom vacsorával vártak bennünket.

A harmadik napon először a nagyenyedi Bethlen Kollégiumot tekintettük meg, beengedtek minket a díszterembe, és megnéztük az iskolatörténeti kiállításukat is. A szomszédos vár falára nemzetiszín szalagot is kötöttünk. Ezen a napon még Gyulafehérvárra mentünk. A várban levő Szent Mihály székesegyházban Hunyadi János sírjánál róttuk le tiszteletünket. Ezután még Vajdahunyadra mentünk, ott Európa egyik legszebb lovagvárát jártuk körbe. Aznap Déván volt a szállásunk, de még előtte ellátogattunk a Ferences szerzetesek által fenntartott alapítványhoz, ahová adományainkat vittük.

Az utolsó napot Déva váránál kezdtük, siklóval mentünk fel a várba, ahonnét nagyon szép volt a kilátás. Utolsó két állomásunk Aradon volt. Megemlékeztünk a forradalom és szabadságharcban kivégzett 13 honvédtábornok emlékoszlopánál, majd meglátogattuk a Megbékélés terén lévő szabadságszobrot. Hazafelé a határon sokat kellett várni mire átjutottunk, de este 8 órakor már otthon is voltunk. Nagyon jól éreztük magunkat a kiránduláson.

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét