Trianon emlékezete - 2018. november 13.

A diákok ma sokszor csak a történelemkönyv hasábjairól, vagy a június 4-i megemlékezésekből informálódnak, erről a magyarságot érintő, sorsdöntő eseményről. Pedig régen még dédszüleik nemcsak emlékeztek, hanem meg is élték a történteket. Fontosnak véljük, ha lehetőségünk van, hogy ráirányítsuk figyelmüket erre, ezekre az eseményekre.

November 9-én utaztunk el Várpalotára a Cecei Általános Iskola 8. évfolyamos diákjaival, hogy megtekintsük a Trianon Múzeum kiállítását. A helyszínen kedves fogadtatásban részesültünk. A tárlatvezetőnk nagy szakértelemmel vezetett körbe minket a kiállító termekben. Meg kell jegyeznem, hogy a diákok is érdeklődtek a téma iránt, és a feltett kérdésekre válaszolva be tudtak kapcsolódni a beszélgetésekbe. Megdöbbenve nézték végig a kiállított tárgyakat, főként annak a vasúti kocsinak a mását, melyben emberek éltek, miután elmenekültek az elszakított területekről. Áhítattal hallgatták az idős hölggyel készült interjút a kitelepítésekről.

Reméljük, hogy a látványos és nagyon gondos gyűjtemény megtekintése nem marad nyom nélkül, és Trianon hallatán emlékeik már nem csak a történelemkönyvből lesznek a témával kapcsolatban.

Szeretnénk megköszönni a Metalelektro Kft nagylelkű támogatását, amely lehetővé tette az utazás megvalósítását!

Ferenczi Roland osztályfőnök

Határtalanul Fenntarthatósági Témahét

Cece

Cece Nagyközség
honlapja

Ökoiskola

Óvoda

Cecei Óvoda
 

Digitális témahét